Maak een fancy kleurplaat voor je peuter/kleuter

Voor onze peuter was ik op zoek naar een kleurplaat met een vlinder en een bloem. Helaas had ik geen kleurplaat liggen die voldeed aan mijn wensen, dus knutselde ik zelf een kleurplaat die voldeed aan mijn ideeën.

Op de onderste plank van ons montessorikastje wilde ik voor onze peuter iets doen met het thema ‘vlinders en bloemen’. De bovenste twee planken van het kastje hebben een voorjaarskarakter. Het thema ‘vlinders en bloemen’ sluit daar mooi op aan. Daar komt bij dat onze peuter buiten de laatste tijd vaak roept: ‘Kijk! Een vlinder!’ en ‘Ik hou van vlinders.’ De interesse in vlinders is er dus al.

Werken met thema’s

Het werken met thema’s zorgt voor de herhaling van woorden en geeft betekenis aan woorden en dingen. Er zitten nog meer voordelen aan het werken met thema’s. Hier kom ik in een volgend blog op terug, want daar is nog heel veel over te vertellen.

Waarom een kleurplaat?

Er zijn verschillende redenen om voor een kleurplaat te kiezen.

Benoemen en herkennen

Als je een vlinder bekijkt, zijn de kleuren en tekeningen opvallend. Met een kleurplaat kun je hier extra aandacht aan besteden. ‘Kijk nou, deze vlinder heeft kleine cirkels op zijn vleugels.’ en ‘Wat voor kleur geef je de vleugels van de vlinder?’

Bij het kleuren, hielp ik een stukje mee en vertelde ik: ‘Dit is de nectar van de bloem, die kleur ik geel. Vlinders houden van nectar, dat eten ze op.’

Fijne motoriek

Bij het kleuren werk je aan de fijne motoriek. Door binnen de lijntjes te kleuren, wordt de coördinatie van de motoriek gestimuleerd. Dus hoe meer er binnen de lijntjes gekleurd wordt, hoe fijner de motoriek is.

Voorbereiding op schrijven

Met kleuren en tekenen oefenen kinderen het vasthouden van het potlood, de pengreep, en het maken van de bewegingen, wat bij het leren schrijven ook komt kijken.

Rustgevend

Kleuren is enorm rustgevend. Je hoeft er niet veel bij na te denken en het stimuleert de concentratie.

Waarom juist niet een kleurplaat?

Er zijn mensen die tegen kleurplaten zijn. Het idee hierachter is dat we met een kleurplaat het werkelijke beeld aanbieden, zoals het voorwerp hoort te zijn. Dit zou de eigen beleving belemmeren en daarmee het kind belemmeren in de ontwikkeling.

Zelf vind ik zeker dat je kinderen niet alléén kleurplaten moet aanbieden, maar ook lege vellen papier. Op lege vellen papier kunnen ze hun eigen verhalen en ideeën tekenen, wat de ontwikkeling van de eigen beleving stimuleert.

Ik ben van mening dat het niet het één of het ander is. Je kunt afwisselen tussen de twee. Ze dienen verschillende doelen.

Zelf hamer ik er bij onze peuter niet op dat ze binnen de lijntjes moet kleuren. Ik geloof dat dit iets is wat vanzelf komt.

Aan de slag

We hebben thuis nog wat kleurboeken liggen, waarin slechts een paar pagina’s zitten waarop niet gekleurd is. Twee pagina’s heb ik uitgescheurd. Hiervan heb ik de tekeningen uitgeknipt die bij het thema ‘vlinders en bloemen’ passen.

De afbeeldingen die ik deze keer niet gebruik, heb ik alvast vluchtig uitgeknipt. Deze bewaar ik voor een volgende keer.

De afbeeldingen die bij het thema vlinders en bloemen passen, heb ik op een dik vel papier geplakt.

Uitnodigend aanbieden

Ik geloof dat de manier waarop je iets aanbiedt aan een kind, enorme invloed heeft op wat het kind er vervolgens mee doet. Nu had ik natuurlijk op internet een kant en klare kleurplaat kunnen uitzoeken en uitprinten. Alleen kon ik het in dit geval doen met wat ik al had liggen én kon ik het vormgeven zoals ik het wilde.

Toen onze peuter ‘s ochtends uit bed kwam, lag haar kleurplaat klaar, met de kleurpotloden ernaast. De kleurpotloden met netjes geslepen punten. Als dat niet uitnodigt tot kleuren…

En ja… kleuren was het eerste dat ze ging doen.