Een leuke activiteit die de fijne motoriek van peuters en kleuters stimuleert én een lage impact heeft op het milieu

Een kast die uitpuilt met mooi en duur speelgoed en de kleine speelt met een lege kartonnen doos. Zo gaat dat. Kinderen zien uitdaging in alledaagse spullen die wij, als volwassenen, niet zozeer bijzonder vinden. Dat is een mooi iets, want zo kunnen wij hen leren omgaan met materiaal dat onderdeel is van het alledaagse leven en leren zij deel te nemen aan het echte leven. Nog een mooie bijkomstigheid is dat we alledaagse spullen vaak al hebben liggen. We hoeven het niet nieuw te kopen. Daardoor is de impact op het milieu laag.

Deze activiteit is bij ons thuis een groot succes. Niet alleen bij onze eigen peuter. Ook andere kinderen die over de vloer komen, vinden het fascinerend. Over het algemeen zijn ze er ook wel even zoet mee. Echt een aanrader!

Benodigdheden

Voor deze activiteit heb je het volgende materiaal nodig.

  • stevig kartonnen doosje
  • mesje
  • leeg potje
  • munten
  • portemonnees met verschillende sluitingen
  • dienblad

Voorbereidingen

  1. Snijd met het mesje een gleuf in de bovenkant/deksel van het doosje, waar de munten doorheen passen. Als je een stevig doosje gebruikt, kan dit heel lang mee gaan. Wij gebruiken ons doosje al ruim vier maanden. Niet dagelijks, maar wel regelmatig.
  2. Doe de munten in een leeg potje. Wij gebruiken een leeg kleipotje. De deksel laten wij er op zitten, omdat dit een vaardigheid toevoegt aan de activiteit. Voor de munten gebruiken wij munten die we nog hadden liggen van een vakantie in het buitenland.
  3. Schaf portemonnees aan met verschillende sluitingen: drukknoop, klittenband, rits, enzovoort. Wij kochten de portemonnees bij een kringloopwinkel.
  4. Zet alles op een dienblad. Zo is duidelijk dat alles bij elkaar hoort, dat het één activiteit is. Als het op een dienblad staat is het ook makkelijk om op te pakken en neer te zetten op de plek waar het kind er mee speelt.

En nu?

En nu spelen maar! Je kunt laten zien wat de bedoeling is, door het voor te doen: pak een munt uit het potje en doe het in het doosje. Of open een portemonnee en doe daar een muntje in. Je kunt dit doen zonder woorden te gebruiken, laten zien is voldoende. Door geen woorden te gebruiken, kunnen ze zich volledig concentreren op wat ze zien. Als je er bij praat, moeten ze de aandacht verdelen tussen luisteren naar de woorden die uit jouw mond komen en zien wat voor handelingen je verricht.

Verschillende niveaus

Je hoeft niet alles in één keer aan te bieden. Je kunt beginnen met de munten en het doosje. Als je kleintje het eigen heeft gemaakt om de munten in het doosje te doen, kun je de portemonnees er aan toevoegen.

Sommigen sluitingen hebben wat oefening nodig. Onze peuter vindt het bijvoorbeeld lastig om de deksel van het potje te halen. Als ze hier hulp bij vraagt, open ik het voor haar. Ook hierbij zeg ik niets, maar laat ik zien hoe ik het doe. Er komt een moment dat het haar zelf lukt.

Toezicht

Let op! Munten staan in de top 5 verstikkingsgevaar bij kinderen. Blijkbaar zijn munten erg aantrekkelijk voor kinderen om in hun mond te stoppen. Houd dat dus goed in de gaten.

Veel speelplezier!